Hogeschool
Een student aan KdG, langer dan gepland, maar geen moment spijt. Deze jaren brachten niet alleen kennis, maar ook nieuwe ontmoetingen en onverwachte kansen—van student tot tutor tot onderwijsassistent.
Mijn grootste passie? Mijn kennis delen met iedereen die luisteren wil. Anderen inspireren, over de streep trekken en laten ervaren hoe boeiend leren kan zijn. Daarom een website: een verzameling van voorbeelden, tips en tricks, maar ook eerlijke verhalen over wat soms misgaat—want ook dat hoort erbij.
Oefening met studenten uit het eerste jaar PKV

Bewegingsactiviteit:
Een oefening om de eerste jaars te inspireren met mogelijkheden om dans en beeld te laten verbinden aan elkaar.
Aangezien Kandinsky zelf vertrokken is vanuit de muziek leek het mij een interessante insteek om zijn werk op mijn beurt om te zetten naar beweging.
In deze les verkennen leerlingen de relatie tussen beeldende kunst en beweging aan de hand van het werk van Wassily Kandinsky, met specifieke aandacht voor zijn schilderij Zonder titel (1922). Kandinsky liet zich sterk inspireren door muziek, klanken en emoties naar kleur, vorm en compositie. In deze oefening keren de leerlingen dat principe om: zij proberen de abstracte vormen, kleuren en structuren uit het schilderij om te zetten naar expressieve bewegingen.
De les start met een korte introductie waarin leerlingen spelenderwijs ontdekken hoe eenzelfde beweging anders kan overkomen afhankelijk van het tempo, de kracht of de ruimte waarin ze wordt uitgevoerd. Daarna experimenteren ze zelf met bewegingen over een grote print van het schilderij, waarbij ze verschillende instructies krijgen rond die drie bewegingsdomeinen. Deze speelse verkenning leidt tot een creatieve maakfase waarin kleine groepjes studenten een korte bewegingscompositie opbouwen, geïnspireerd door de beeldtaal van Kandinsky. Ze maken keuzes in hoe ze vormen en kleuren via beweging kunnen overbrengen en focussen daarbij bewust op één aspect zoals tempo, kracht of ruimte.
De oefening mondt uit in een korte voorstelling waarin de groepjes hun bewegingscompositie tonen op het schilderij. Zo ontstaat een artistieke wisselwerking tussen beeld en beweging, waarbij de studenten reflecteren op hun eigen proces én op hoe beeldende kunst tot leven kan komen via het lichaam.
Deze oefening stimuleert artistieke verbeelding, samenwerking en expressie, en biedt een concrete manier om abstracte kunst ervaarbaar te maken voor jongeren.
Transfer tussen beeld en beweging:
Bewegingsexperiment: in duo's liepen de studenten over het schilderij en pasten verschillende domeinen toe: tempo, kracht of ruimte.
Creatie: in groepjes creëerden ze een korte bewegingsfase waarin één domein centraal stond, geïnspireerd op het schilderij.
Presentatie: de bewegingen werden uitgevoerd op het schilderij zelf, wat zorgde voor een directe, fysieke interactie met het beeld.
Wat anders:
Tijd: deze opdracht is bedoelt voor een secundair onderwijs. Indien ik deze opdracht zou uitvoeren in een middelbaar is het de bedoeling dat de tijdsverdeling veranderd. Om de leerlingen wat losser te krijgen zou ik een volledige les geven aan het warm maken met het bewegen met elkaar en in de klas. Dit wil zeggen dat er meer opdrachten worden gedaan: een kris kras een treintje waar dan de leerkracht instructies geeft rond de bewegingen (ook rond de verschillende aspecten: tempo, kracht en ruimte).
Gebruik van muziek: meer gebruik gemaakt van de muziek waar Kandinsky zich ook op had gebaseerd. Tijdens het experimenteren maar ook tijdens de presentatie. Hier ook een duidelijkere link maken tussen muziek, beeld en beweging.